Verdien i maten - Matsvinnets miljøkostnad

Verdien i maten - Matsvinnets miljøkostnad

Matsvinn belaster miljøet

Matsvinn er en større klimautfordring enn mange er klar over. Å produsere mat krever store mengder jord, vann og energi og fører til utslipp av klimagasser. Når maten ikke blir spist, blir miljøbelastningen forgjeves. Faktisk utgjør matsvinn nesten 10  prosent av verdens totale klimagassutslipp – en andel som kunne vært kraftig redusert dersom vi hadde utnyttet maten bedre.


Mat som kunne vært spist

En stor del av maten vi kaster, er fremdeles spiselig. Ofte skyldes det at vi feiltolker datomerking eller at vi kjøper mer enn vi egentlig trenger. Frukt og grønnsaker med små estetiske skavanker blir også ofte liggende igjen i butikkhyllene, selv om kvaliteten er like god som på det som blir valgt først. Ved å bruke sansene våre – se, lukte, smake – i stedet for å stole blindt på datoen, kan vi redusere svinnet betraktelig.


Ansvar i hverdagen

Matsvinn handler om mer enn klima og økonomi. Det handler om respekt for ressursene som ligger bak hvert eneste måltid. Når mat ender i søpla, blir både miljøbelastningen fra produksjonen og innsatsen til bønder, transportører og produsenter bortkastet. I tillegg fører svinn til økte matvarepriser og større press på naturressurser. Å bli mer bevisst på egne matvaner er en enkel, men viktig måte å ta ansvar på i hverdagen


👉 Lær mer om våre løsninger for reduksjon av matsvinn:  https:/wastelesswares.no

 

Tilbake til bloggen